In de keuken

Hieronder vind je recepten die eenvoudig zelf te maken zijn.

Ze zijn geschreven naar aanleiding van mijn kook avonturen in eerste instantie, voor groepen, maar ook samen met diverse jongeren.

Zij houden van koken en bakken en willen graag zelfstandig leren werken in de keuken.

De jongeren hebben hun eigen ontwikkelingsweg.

 

Door samen te koken, in aansluiting bij hun smaak en belangstelling, met zoveel mogelijk verschillende (eigen gekweekte en verse) producten.

Raken zij meer betrokken bij hun voeding en worden zich meer bewust van wat zij eten en tot zich nemen.

Zij raken steeds meer betrokken bij het koken en voor zich zelf zorgen, tonen meer initiatief, maar bovenal geeft het koken hen plezier en vertrouwen, en hierdoor vergroten zij hun mate van samenwerken en zelfredzaamheid.

 

 

 

 

 

Groene lasagne (vegetarisch recept):

Wat hebt je nodig voor 4 personen: Een pakje groene lasagne bladen of 3 kleine courgettes, met een kaasschaaf in plakken geschaafd, een potje groene of rode pesto, 375 gram bevroren of 500 gram verse (uitgelekte) spinazie (tuinmelde), (eigen bereidde) tomaten saus of 2 blikjes tomatenblokjes, 1 pakje gorgonzola of andere blauwe schimmel kaas , 1 potje ricotta, 1 zak geraspte kaas, naar smaak italiaanse kruiden en of zongedroogde tomaatjes.

Lees meer »

Groente quiche (vegetarisch recept)

Wat heb je nodig voor een quiche voor 4 a 6 personen: 500 gram kort gekookte spruitjes of andere groente  zie onder aan het recept, 150 gram (on)gezouten cashewnoten, 6 eieren, 2 dl. melk (soja of kokos), 2 theelepels kerrie poeder, 2 eetlepels maizena, peper, zout, koriander (verse), eventueel naar smaak geraspte kaas of heel lekker gorgonzola!.

Lees meer »

salade van rode bietjes

Probeer ook eens een salade van rode bietjes, verse spinazie blaadjes of tuinmelde en stukjes/ gebrokkelde witte geitenkaas, speciaal voor de salade (eventueel met gebakken uien en knoflook en of champignons)! of een salade van

Lees meer »

Mango soep of ijs

1 rijpe Mango en een theelepel gefermenteerde citroen. Naar keuze een eetlepel slagroom of griekse yoghurt. Pureer de mango en citroen tot soep. Zet hem daarna in de koelkast om af te koelen. Presenteer in een glaasje met een eetlepel van de gekozen zuivel. Naar keus kun je er een stukje fruit bij doen, zoals een aardbei en wat munt.

Lees meer »

Home made scrumbel met pruimen.

Je hebt nodig 300 gr. speltmeel, 200 gr. koude roomboter en 100 gr. palmsuiker voor de scrumbel en 1 kg verse pruimen. Snij de pruimen in 4 stukken en ontdoe ze van de pit. Leg ze in een ovenschaal. Maak de scrumbel en verdeel deze over de pruimen. Bak het geheel 30 minuten in de oven op 190 graden.

Lees meer »

Stoere rode kool uit de oven, met appel en kaneel.

Snijd een rode kool in stoere stukken, verwijder het witte deel. Snijd 2 grote zure appels in stoere stukken, snijd een Rode ui in stukken. Doe alles in een oven schaal en besprenkel met witte wijn azijn, citroen en veel kaneel. Als laatste doe je er wat klontjes roomboter op. Bak de groente gaar in de oven op 180 graden voor 40 minuten. Houd zelf ff in de gate hoe gekleurd je de kool wil laten worden. Voor het serveren eventueel wat zout over de groente strooien. Het mag in dit recept best een beetje stoer!! lekker met gebakken aardappeltjes uit de oven. Eventueel kunnen ze samen daarin!!! Je kunt naar wens combineren. Ik had dit maal een stevige (peperige) champignon saus erbij.

Lees meer »

Muffin anders!!! een echte aanrader!!

Wat heb je nodig 140 gram spelt meel of deels amandelmeel en havermout. 65 gesmolten boter, 2 eieren, 1 dl amandelmelk, 1 rijpe banaan in stukjes, 75 gram bessen of dadels, beetje bicarbonaat, baking soda. Naar keuze kaneel en gember poeder.

Lees meer »

Plaat-taart, appel kaneel of pruimen

Wat heb je nodig: 300 gr. spelt meel, 100 gr. palm suiker, snufje bicarbonaat,  zout, kaneel, (gemberpoeder) citroen sap, 750 gr. geraspte appel of 4 grote zure appels (of pond pruimen), 200 gr. gesmolten roomboter, 3 handjes havervlokken/ havermout. Platte ovenschaal of plaat, met opstaande rand (bedekken met bakpapier).

Lees meer »

Pittige Pompoensoep met pinda.

Wat heb je nodig voor deze pittige soep. De helft pompoen en de helft winter wortel. Deze in stukjes snijden en samen bakken met een grote ui, knoflook naar smaak, 1 rode peper, eetlepel Marokkaanse kruiden en kurkuma. Na 10 minuutjes water en bouillon of Keltisch zout toevoegen, tot dat de groenten onder het vocht staan. Aan de kook brengen en 10 minuten doorkoken. Als de groenten zacht zijn de soep pureren. Eventueel met een avocado, voor een romige smaak. Roer 2 of 3 eetlepels pindakaas/ pasta door de soep. Tenslotte de soep afmaken met peper en of sambal.

Lees meer »