In de keuken

Hieronder vind je recepten die eenvoudig zelf te maken zijn.

Ze zijn geschreven naar aanleiding van mijn kook avonturen in eerste instantie, voor groepen, maar ook samen met diverse jongeren.

Zij houden van koken en bakken en willen graag zelfstandig leren werken in de keuken.

De jongeren hebben hun eigen ontwikkelingsweg.

 

Door samen te koken, in aansluiting bij hun smaak en belangstelling, met zoveel mogelijk verschillende (eigen gekweekte en verse) producten.

Raken zij meer betrokken bij hun voeding en worden zich meer bewust van wat zij eten en tot zich nemen.

Zij raken steeds meer betrokken bij het koken en voor zich zelf zorgen, tonen meer initiatief, maar bovenal geeft het koken hen plezier en vertrouwen, en hierdoor vergroten zij hun mate van samenwerken en zelfredzaamheid.

 

 

 

 

 

marmelade van bloed sinaasappel

Van 3 kg bloed sinaasappels heb ik 1,5 liter vocht geperst en opgevangen. Ik heb 1 pond schillen fijn gesneden. Deze opzetten met wat water en zacht koken. Als ze zacht zijn, het vocht afgieten. De schillen samen met het vrucht sap verwarmen tot het kookt. Dan voeg je de suiker en gelei toe. Ik heb 600 gram (riet) suiker toegevoegd en 2 zakjes gelei middel, marmello. De marmelade doorkoken tot alles goed is opgelost. Eventueel het schuim eraf scheppen. De jam in kleine potjes doen en op de kop laten afkoelen. Deze marmelade bevat niet zoveel suiker en is daardoor minder lang houdbaar!

Lees meer »

Geroosterde kikkererwten

Hier zie je een toepassing van de geroosterde kikkererwten, als knappertje in je vers gemaakte soep. Van groente van eigen tuin. Hoe leuk is dat. Dit is courgette soep, met eigen gemaakte zoet zuur en de geroosterde kikkererwten.

Lees meer »

Bietjes inmaken

Ik heb een verhouding van 100 ml appelazijn, 100 ml water en 100 gram rietsuiker gebruikt. Kruiden als larierblad, peper korrels, jenerverbes, kruidnagel en mosterd zaad toegevoegd. Ik heb de decoratieve 2 kleuren biet, rauw, heel fijn gesneden met een halve ui per pot.  

Lees meer »

Courgette inmaak

Ook dit jaar weer courgette van eigen tuin in aan het maken. Dit jaar 6 kilo. Ik ruil het meeste van de inmaak met mijn yoga juf.

Lees meer »

Pompoen chutney met pastinaak

Maak 2 kg pompoen schoon en in kleine stukjes, 1 prei klein snijden, 400 gram pastinaak grof raspen, 750 ml appelazijn, 300 gram rietsuiker, 2 theelepels kurkuma, 2 thl Koriander, 200 gram lichte Rozijnen, 2 eetl. Geraspte Gember, 1 eetl. Gefermenteerde citroen, 1 pepertje, per pot kaneelstokje, steranijs, paar kruidnagels. Los de suiker op in de azijn, in een grote pan. Voeg daarna alle ingrediënten toe en kook nog 15 minuten door. Vul de schoongekookte weckpotten met de hete chutney en sluit ze af. Zet ze even op de kop. Maak daarna de buitenkant van de pot schoon. Laat 6 weken staan voor het consumeren. 

Lees meer »

Pompoentaart van geraspte pompoen

Je hebt nodig: 175 gram palm of bruine suiker, oplossen in 175 ml fijne olie, 3 eieren los kloppen. 200 gram grof geraspte pompoen, 100 gram bloem, 100 gram havermout, 60 gram zonnebloempitten, flinke eetlepel kaneel, gemberpoeder, anijszaadjes, 2 theelepels bicarbonaat, bakingsoda.  Voeg in bovenstaande volgorde de ingrediënten door elkaar tot een luchtig deel. Bak de taart in een ronde vorm, 65 minuten op 150 graden. Naar smaak kun je de taart doorsnijden en vulling van b. V. Roomkaas toevoegen. 

Lees meer »

Airfryer

Voor wie graag geregeld een patatje of iets anders uit de frituur eet en op de gezondheid en gewoontes wil letten, is de airfryer tegenwoordig een leuke uitvinding.

Lees meer »