Afsluiting van de tuin

We hebben de moestuin in Assen afgesloten. Mijn pupil gaat uit huis wonen. We komen daardoor samen niet meer aan de tuin toe. Voor mij alleen is het teveel en te ver van huis af om te kunnen volhouden. We hebben alles netjes opgeruimd. En de tuin beter achter gelaten dan dat wij hem vonden. Er is veel achterstallig onderhoud, door ons verricht, aan de tuin.

Lees meer »

Oktober 2023

Oktober is al herfstachtig begonnen met wind en regen. De tuin is al heel ver opgeruimd voor het najaar. We hebben nog winter postelein en knoflook gezaaid.

Lees meer »

September 2023

Gisteren de tuin netjes gemaakt, op de vaste woensdagmiddag tuinmiddag. Alle prei geoogst, gesneden, gewassen en in gevroren. Meerdere bananenpompoenen geoogst. Alle aardbeien uit de grond gehaald. Het onkruid er tussen uit. En een gedeelte weer terug gezet, langs het tuinhek. Een courgette opgeruimd, die was op. De framboos vast gemaakt aan het hek, voor verdere groei. Alle gereedschappen weer schoon opgeborgen in de tuinkist. Stel dat het weer onstuimig wordt. En houtsnippers in het bos bij de houtwal verstrooit. Het was al behoorlijk vergaan. We gingen tevreden naar huis met een auto vol oogst.

Lees meer »

Juli

Het is bijna juli. Mijn pupil heeft de helft van de aardappel planten geoogst. Een feestje het is een mooie oogst. Ook hebben we al bieten, courgettes en sla. We hebben een mooie rij aardbeien gezet. Bij de framboos, die we bleken te hebben. De gekregen goudsbloemen bloeien heerlijk oranje in de tuin. De prei heb ik uit elkaar gezet. En ik heb nog gele en gewone sperziebonen geplant. Ook zijn er nog een paar tomaten plantjes neergezet. Wel met een emmer erover heen, want het leger slakken kruipt al weer de tuin in. De tomaten thuis in de pot en groeibak doen het erg goed. De eerste tomaten groeien er aan.

Lees meer »

juni 2023

De tuin begint te groeien. Wat hebben we zoal op de tuin: Dahlia, aardappelen, tomaat, bieslook, prei, sla, aardbeien, tuinboon, courgettes en pompoen, bieten en snijbiet en heel veel diverse uien. We hebben er veel, heel veel energie in gestopt. Gelukkig gaat het toch zichtbaar wat opleveren. De tuin heeft nog wel wat jaren aandacht en nieuwe compost nodig. Ik word voorzichtig aan blij.

Lees meer »

Mei 2023

We beginnen de grond van de tuin aardig te kennen. Het is een tuin met achterstallig onderhoud. De winde moet er uit gefilterd en de tuin heeft bemesting nodig. Dit is niet zomaar klaar. We trekken hier de tijd voor uit. T. Legt eerst een houtwal aan in het bos naast de tuin om de slakken wat af te remmen. Ik maak de grond schoon. De bemesting doen we geregeld over de tuin, maar zal ook volgend jaar nog in beslag nemen. Alles wat het doet is meegenomen. In eerste instantie wel een teleurstelling, ik merk nu dat er een zekere acceptatie voor in de plaats komt. We gaan lekker er mee door.

Lees meer »

april 2023

April 2023 was erg koud en vooral ook erg nat. Eind van de maand is er nog niet veel gaande boven de grond in de tuin. Maar dat de tuin een uitdaging is dat is zeker er zit allemaal winde door de grond.

Lees meer »

Nat voorjaar

Het is een nat voorjaar. We hebben al veel grond werk verzet in de tuin. Momenteel is het zo nat dat we de tuin niet in kunnen en het grondwerk niet verder kunnen afmaken. En we hebben juist zo veel zin om iets te doen en aan de slag te gaan. Dus dan maar lekker veel voorzaaien, van de week. Ook op het balkonterras kunnen we wel wat zaaien in de plantenbakken. We zullen nog even geduld moeten hebben. Maar heel optimistisch heb ik al de dahlia knollen terug gezet op de tuin. Ik Ben benieuwd hoe ze het zullen doen op de nieuwe tuin. We hebben inmiddels stoelen en een tafel op de tuin. Ook hebben we Gieters en er staat een kruiwagen klaar om ook te gaan helpen op de tuin. Onze auto staat even van de tuin af geparkeerd. Met een kruiwagen kunnen we wat makkelijker iets vervoeren van de auto naar de tuin en anders om.

Lees meer »

2023

Ik heb het afgelopen weekend een overzichtslijst gemaakt van de zaden die ik heb en heb aangeschaft. Het tuinplan voor komend jaar ligt ook al klaar. Ik heb er zin in deze nieuwe plek te ontdekken.

Lees meer »

Moestuin assen

We hebben een moestuin, ik en een pupil. Volgende week direct aan de slag samen. En plannen maken voor volgend jaar, voor dit stukje tuin.

Lees meer »