2023

Ik heb het afgelopen weekend een overzichtslijst gemaakt van de zaden die ik heb en heb aangeschaft. Het tuinplan voor komend jaar ligt ook al klaar. Ik heb er zin in deze nieuwe plek te ontdekken.

Lees meer »

Moestuin assen

We hebben een moestuin, ik en een pupil. Volgende week direct aan de slag samen. En plannen maken voor volgend jaar, voor dit stukje tuin.

Lees meer »

Oogst 2022

Het is een rijk pompoenen seizoen, na de warme droge zomer. Volop pompoen om uit te delen, te verwerken tot zoet zuur en lekker van te eten deze komende periode.

Lees meer »

Zonnebloemen verspreiden

Dit jaar heeft een van mijn pupillen zonnebloemen opgekweekt, in de kas, voor zijn 4 begeleiders. Ik heb 2 zonnebloemen op de moestuin neergezet. Mijn andere pupil is ook zonnebloemen aan het kweken, op zijn dakterras. Tevens hebben mijn dochter en vriend een zonnebloem mee genomen, naar de Veluwe. Mijn partner zet ook zonnebloemen in zijn tuin. Straks gaan we kijken hoe het met de diverse bloemen is gesteld en hoe hoog ze zijn geworden. Spannend en erg leuk om samen te beleven.

Lees meer »

Weer beginnen seizoen 2022

We gaan weer beginnen op de tuin. 1 april wordt de tuin geploegd. Ik word hier zo blij van. De tuin is geploegd. Van de week gaan de eerste bloemen en plantjes en zaden weer in de grond.

Lees meer »

2022

Het is inmiddels al 3 februari 2022. Ik ben de afgelopen weken weinig tot niet op de tuin geweest. Ik heb de laatste prei geoogst. De boerenkool en winterpostelein die er nog staan zijn niet meer fraai om te eten. Ik ga de komende week de mest verder verspreiden over de tuin. Zodat hij klaar is om geploegd te worden. Vandaag 7 maart geschreven: Het was wel mooi hoe het weer eens verliep. Ik had zaterdag van de laatste prei een grote pan zoete preisoep gemaakt. Zondag gingen we naar mijn vader die 90 jaar wordt, morgen. Hij heeft gesmuld van de soep en zei. Ik heb nog nooit zulke lekkere preisoep gehad. Het was heel aandoenlijk.

Lees meer »

December 2021

December is nat, koud en de dagen worden korter en korter. Het is op sommige dagen zomaar ineens donker, dat gaat echt verrassend snel. Ik rijd momenteel nog veel in de auto door het donkere Drenthe. Hier en daar is de kerstverlichting uitbundig aanwezig. Zij verdrijven het donker echter niet. Voor mij gaat er een rust vanuit, die geruststellend is. De tuin laat ik lekker liggen. Ze kan uitrusten en ik ook. Af en toe pluk ik nog wat van de winterpostelein, de boerenkool of prei. Ik ben altijd blij mijn tuin even te bezoeken.

Lees meer »

November 2021

November is deze week begonnen het is direct meer donker en mistig buiten. De bladeren kleuren meer en meer geel en rood in de natuur en de bomen worden ineens kaler. En ook de temperaturen gaan meer zakken. De laatste dahlia bollen van de tuin naar binnen gebracht. De tuin staat er rustig bij. Volgende week wat mest er heen brengen en dan kunnen de tuin en tuinbaasje even wat rust pakken.

Lees meer »

September 2021

September is als maand begonnen met heerlijk nazomer weer. Er staat nog zoveel op de tuin en het groeit nog al maar door. Het is nu 24 september en nog steeds zacht weer. De nachten worden iets kouder en het donker verschijnt steeds langer. Verrassing er is amarant gegroeid uit een zaadmengsel, van het tuincentrum. De artisjok is met 2 knoppen gegroeid, maar komt niet in volledige bloei. De aubergine heeft een vrucht gevormd, en zit nu wel vol paarse bloemen. De groene pompoen groeit als maar door, als een slang rolt hij zich uit, door een groot deel van mijn tuin. Er groeien nog steeds nieuwe vruchten aan. Ook staat de winterpostelein al groot te worden ernaast. Vanmorgen de kleine lichte pompoen planten opgeruimd. Ze leveren geen vruchten meer. Alles netjes geschoffeld voordat het gaat regenen. Het is nu allemaal lekker droog en los. Heerlijk van de tweede oogst rucola en van de winterpostelein geoogst en salade gegeten. Ben benieuwd wat het weer gaat brengen van de week en wat het met de planten en tuin gaat doen. De bloemen staan nu nog zo mooi. Ik heb alweer diverse soepen gemaakt van de spinazie, prei, courgettes en pompoen.

Lees meer »

juli 2021

Juli is pittig begonnen. De tuin stond er netjes bij en alles groeide ineens als kool, de temperatuur was rond de 20 graden. Toen kwamen er dikke buien over Sleen heen. Vandaag de grond weer wat los geschoffeld. Ik ben ook al voortdurend aan het oogsten, tuinbonen, pluk sla, gewone sla, bieten, meirapen en de eerste courgettes, peulen en kapucijners en spinazie. De eerste dahlia's zijn al in de bloei en de Oost Indische kers. Ook heb ik spontaan een kamille bloeien. En de radijs, rucola en koriander heb ik laten doorschieten. Dat geeft fijne bloemen voor de insecten. Kortom het is weer echt fijn om op de tuin bezig te zijn en een tijdje op het bankje te zitten, kijken en genieten van de plek en sfeer.

Lees meer »