In de keuken

Hieronder vind je recepten die eenvoudig zelf te maken zijn.

Ze zijn geschreven naar aanleiding van mijn kook avonturen in eerste instantie, voor groepen, maar ook samen met diverse jongeren.

Zij houden van koken en bakken en willen graag zelfstandig leren werken in de keuken.

De jongeren hebben hun eigen ontwikkelingsweg.

 

Door samen te koken, in aansluiting bij hun smaak en belangstelling, met zoveel mogelijk verschillende (eigen gekweekte en verse) producten.

Raken zij meer betrokken bij hun voeding en worden zich meer bewust van wat zij eten en tot zich nemen.

Zij raken steeds meer betrokken bij het koken en voor zich zelf zorgen, tonen meer initiatief, maar bovenal geeft het koken hen plezier en vertrouwen, en hierdoor vergroten zij hun mate van samenwerken en zelfredzaamheid.

 

 

 

 

 

Smoothie

Ik maak met mijn, handige, smoothie maker, voor kleine huishoudens, smoothie. Lekker nu het wat voorjaarsachtig is, om een beetje fitter te worden, zo na de winter en op naar het voorjaar.

Lees meer »

Verrassende andijvie stampot

Benodigdheden: andijvie, 1 grote zoete aardappel (paarse variant), halve knolselderij, 3 stukken pastinaak, 4 bio aardappelen, in stukjes fijn gesneden (geiten) kaas. Lekker om samen te eten met een paddenstoelen saus.

Lees meer »

Pompoen boerenkool curry

Benodigdheden voor 4 personen: een halve pompoen in stukjes (naar keuze), een flinke stronk boerenkool in stoeren stukken , gewelde en gekookte kikkererwten, half potje zon tomaatjes, 3 rode uien gesneden, 3 tenen knoflook, gerookte paprika poeder, marokkaanse kruiden, wat peper en zout.

Lees meer »

Lekkere zelf gemaakte bouillon

Het is tevens een goede manier om je bijdrage aan de duurzaamheid te vergroten. Je trekt, in een uurtje, van al je bio-groenten resten en afval deze bouillon. Naar smaak voeg je zout en kruiden toe, die in de bouillon meetrekken. Zeef de bouillon voor gebruik.

Lees meer »

pittig wortel soeppie:

Wat heb je nodig voor deze pittige wortelsoep voor 4 personen: 3 winter wortelen, 1,5 liter groente bouillon, 2 teentjes knoflook, cyannepeper, komijnpoeder en bosje verse koriander. Snijd de wortel in stukken en kook hem 15 minuten gaar in de groentebouillon (kook de knoflook mee). Pureer de soep en maak hem op smaak met zout en de diverse kruiden. Voeg voor het opdienen de vers gesneden koriander toe. Je kunt deze pittige soep ook eventueel koud eten op een zomers dag. Je kunt er eventueel naar smaak wat room, cream fraiche aan toevoegen De soep laat zich goed variëren door bv. het toevoegen van aardappel of rode linzen.

Lees meer »

tipi’s courgette soeppie

Wat heb je nodig voor 1,5 liter soep. 3-4 courgettes, wat verkruimelde danish blue, groentebouillon (of water met keltisch zout), verse of gedroogde dille eventueel wat (soja)room.

Lees meer »